3 tips för att öka försäljningen och skapa värde

Ehandel

ger en utmärkt möjlighet att skapa kundvärde och sälja olika typer av sammansatta kit och paketlösningar. I butik så behöver dessa ofta förpackas innan försäljning, men med rätt uppsättning kan enskilda artiklar säljas i paket som sätts samman vid pack och plock. Produkten ”paket” bestående av flera artiklar skapas alltså virtuellt och byggs fysiskt ihop efter den sålts. Paketet saluförs inte längre om en eller flera av komponenterna som behövs är slutsålda, samtidigt räknas de ingående komponenternas artikelsaldon ner när de avropas på plocksedlar och packas.

Fördelarna med detta är många. Det gör att man kan skapa virtuella produkter för att bredda produktkatalogen. Man kan skräddarsy bundles och set för speciella högtider, kundgrupper, ändamål och att man kan få en hyllvärmare att börja sälja, utan att sänka priset. Den trögrörliga produkten inkluderas i ett set och försäljningen av set:et driver volymerna på de ingående artiklarna.

Kundnyttan

Paketering fyller tre typer av kundbehov:

1.

Det skapar mervärde för kunden. Ditt paket ger kunden möjlighet att få en samling kompatibla produkter noga utvalda av dig som sakkunnig. Exempel kan vara service-kit inom fordon, där ett antal delar som behövs för en service på en bil samlats. Kunden behöver inte själv ta reda på hur mycket olja som behövs och av vilken sort, hur mycket av andra delar som går åt osv, utan denne behöver bara veta till vilken bilmodell servicen ska göras. Det kan också vara ett odlingskit i växthandeln, där du får belysning, låda, odlingsmedium, näring och frön för att odla en sort av tomater hemma. Kunden behöver inte fundera på vilken sorts näring som ska användas, utan får i paketet allt som behövs. Ett ytterligare exempel är matchande bh + trosa, eller ett dresskit med matchande accessoarer – här får kunden stilmatchade produkter i ett väl sammansatt paket.

SET

Ett antal artiklar inom samma kategori som hör ihop eller ska användas tillsammans. T ex dress-set, eller bikini-set

KIT

En samling av artiklar eller utrustning som möter ett speciellt ändamål. Exempel Servicekit, eller Pizzakit.

2.

Det skapar prismässiga incitament för kunden. Hit hör alla typer av mängdrabatter, s.k. bundles / bulk som har ett kvantitativt innehåll, och som oftast men inte alltid är förknippat med ett lägre pris per enhet jämf med styckevis försäljning. Även de inom B2B vanliga s.k stafflade priserna är en typ av denna sorts paketlösning. Köp 3 – betala för 2, 10pack 299kr osv. Köparens incitamentet är att få ett lägre styckpris mot att köpa på sig en större kvantitet. För de som kan planera sina inköp och prognostisera sin förbrukning är detta en tilltalande möjlighet, men kritiken mot paketeringen är att det manar till överkonsumtion. Detta borde också sättas i perspektiv till punkt 3 nedan.

BUNDLE

Bundle (”bunte”) är en samling varor eller en kvantitet av material som är sammanbunden eller inslagen tillsammans.

STORPACK

Mängdrabatt, stafflade priser etc. 
Volymrabatt innebär att man får lägre pris ju mer som köps av en viss vara. 

3.

Det har en positiv effekt på miljön. Mindre emballage, mindre transporter och färre resor till utlämningsstället / last mile-transporter.Bundla med produkter som är svaga fristående, blir vinnande i paket

Tre fördelar för ehandlaren

Det behöver inte vara förknippat med en stor marginalminskning att sälja paket. Paketet behöver inte vara billigare än summan av de ingående komponenterna. Det kan helt enkelt vara så att paketet kostar 699kr inkl moms men att köpa lösa komponenter kostar 692kr. Det viktiga är att detta löser massa beslut för kunden, denne får handlarens expertis och en sammansättning av olika produkter som tillsammans fungerar bra. Att själv stå och fundera på vilka saker som ska ingå, leder ofta till beslutsångest – så kallad kognitiv dissonans. Öka värdet och skapa exklusivitet i paketet genom att inkludera ett unikt emballage, eller t ex en booklet med odlingstips som inte finns att köpa löst. 

1.

För ehandlaren ger detta möjlighet att öka snittkvittot och marginalen på varje order. Den s.k. AOV (Average order value) bör ses som en av de absolut viktigaste nyckeltalen för varje säljande företag, och är avgörande när det gäller att bygga lönsamma ehandelsbolag.

2.

Ökat kundvärde ger ökad kundnöjdhet. Att värdeskapande aktiviteter leder till ökad återköpsfrekvens (RpR) och ökat livstidsvärde (CLV) är sedan länge känt. Paket är ett incitament för att öka dessa nyckeltal.

3.

En av de viktigaste områdena för kunderna att ehandlaren jobbar med är sustainability. Miljömässigt är paket och bundles en vinst då det drastiskt minskar antalet transporter och förbrukning av emballage.

 

b2b ehandel med eComero

Frågor om ehandel?

Dags att sätta igång med ehandel?

Har du frågor om hur du kan komma igång att sälja online, eller vill ha hjälp att driva din försäljning via digitala kanaler? Kontakta oss! Vi tar en helt kostnadsfri konsultation och lyfter tillsammans fram de möjligheter som finns just nu, och i framtiden.

Amazon Sverige – Allt du behöver veta

Amazon Sverige – Allt du behöver veta

Amazon Sverige - bakgrunden   En av världens största företag kommer till Sverige - marknadsplatsen Amazon. Allt kommer att ändras, och inget är som förut, eller är det blott ett nyhetens behag som blåser över som en mild sommarbris? Vi reder ut begreppen och tar...

5 saker att tänka på vid B2B E-handel

5 saker att tänka på vid B2B E-handel

-Hur optimerar du din B2B E-handel? Den här artikeln tar upp några korta punkter som du kan ha med dig som beslutsunderlag för införandet av en e-handelslösning för B2B. Artikeln är tänkt som rådgivande på en strategisk nivå och beskriver inte tekniska lösningar....

Dela inlägget

Dags att sätta igång med ehandel?

Har du frågor om hur det är att jobba med ledande globala e-handelslösningar, i ett grymt team och med supertrevliga kunder? D u kan alltid skicka en öppen ansökan, eller komma in på en kaffe på vårt kontor i Centrala Göteborg.

Strategiskt samarbete mellan eComero och Wikström Media

Strategiskt samarbete mellan eComero och Wikström Media

Wikström Media och eComero                                                                                              Pressmeddelande 22.10.2020 Svensk-finskt lagarbete hjälper kunderna undvika näthandelns fallgropar   E-handelsexperten eComero Management...

läs mer
Amazon Sverige – Allt du behöver veta

Amazon Sverige – Allt du behöver veta

Amazon Sverige - bakgrunden   En av världens största företag kommer till Sverige - marknadsplatsen Amazon. Allt kommer att ändras, och inget är som förut, eller är det blott ett nyhetens behag som blåser över som en mild sommarbris? Vi reder ut begreppen och tar...

läs mer