Välj en sida

Veckans tips om ehandel

Anna Björkeryd ett blåbär

Varför är e-handel så kul?

Lika roligt som det är för oetablerade artister att Spotify kom till, lika roligt är det för både konsumenter och butiker att näthandeln kom till. 

Vid första anblick ansåg inte många av de stora artisterna att Spotify’s affärsidé var speciellt bra. Framförallt för att de inte kunde sälja lika många dyra skivor/singlar längre och inte alls skulle få lika bra betalt vid nya albumsläpp. Men vad de inte hade med i beräkningen; var att helt plötsligt blev inte bara den lokala skivbutiken eller varuhuset den enda marknadsplatsen för att sälja deras musik på. Hela världen blev nu deras marknadsplats! 

Men det kanske bästa av allt är tillgängligheten och möjligheterna som Spotify skapar för de musiker som inte slagit igenom, har skivkontrakt eller är speciellt kända. Plötsligt kan även de minsta garagebranden få spelningar och sprida sin musik, världen över.

Och precis därför är e-handel så kul – för mindre, medelstora och stora butiker. För så länge du har en grym produkt, en bra kundservice, logistiken på plats och en genomtänkt hemsida, så är hela världen din marknadsplats! Oavsett om du har ett lager i garaget eller saknar butikslokal, så kan du erbjuda dina produkter till konsumenter, ändå. 

E-handeln bjuder in unika företag, utan upparbetad kundstock, starkt kapital eller fysiska butiker, till att faktiskt sälja till konsumenter världen över.

Dessutom finns det enkla recept för hur du med en e-handel kan bli lika konkurrenskraftig och skapa lika starka, lojala kundrelationer, som i en fysisk butik. 

Leverantör av e-handelsplattform.

Se till att noga selektera vilket val av plattform du väljer att lägga din e-handel på. Det ska vara enkelt att skala upp och ändra efter ditt och din kunds behov. Kroka arm med en leverantör som har lång erfarenhet av såväl försäljning, som teknikaliteter kring hur en webbplats ska se ut, för att konvertera och ha en sån friktionsfri kundresa som möjligt.

Digital försäljning.

Det pratas gärna om digital marknadsföring, men i det ingår ju försäljning. Och det är ibland lätt att glömma bort vikten i att också sälja online, utan att förlita sig på betald annonsering, AI och exponering. Jag talar såklart om den digitala säljaren.


42% av dina besökare förväntar sig att det ska finnas någon i din webbutik som kan hjälpa dem att handla eller att hitta rätt produkt, för deras ändamål. Bara genom att erbjuda en kontaktväg för live-service med hjälp av en chattfunktion på din hemsida, kan konverteringen öka med hela 8%.

För med en chatt kan du hjälpa kunden i realtid och samtidigt ge riktig service, till en riktigt kund – precis som i en riktigt butik. Det finns också leverantörer av chatt som ImBox (Imbox.se) som har tagit chatten steget längre, och utvecklat servicekanalen chatt till en ren säljkanal.

Statistik från ImBox tyder på att med deras chatt kan du som e-handlare öka snittordervärdet per kund med minst 17%.

Lär känna din butiksbesökare med data och statistik.

Det finns få sätt för en fysisk butik att lära känna sin kund och målgrupp, på samma, djupa sätt som du kan i en e-handel.

Enda sättet för en fysisk butik att få samma data och statistik är om de lyckas värva kunden till sin kundklubb. Alternativt, att de i butiken vid utgången, ställer en feedbackterminal med smileys där kunden kan trycka på den smileyn som stämmer bäst överens med kundupplevelsen.

I en e-handel kan du lära känna din kund mycket djupare, fast du inte fysiskt är på plats hos kunden. Med alla analysverktyg som finns idag kan du snabbt följa dina kunder köpresa med en heatmap – liknande lösning skulle vara om du i timmar satt och tittade på övervakningskameror om hur kunderna beter sig i din fysiska butik.

Du kan se vilka artiklar och produkter som säljer mest, vilka sidor som har högst bounce rate och vilka som konverterar. Det tar ofantligt mycket längre tid att få samma statistik i en riktig butik, om det ens är möjligt.

Minst 1000% fler kunder i webbutiken än i den fysiska butiken

Nog för att det är en pågående pandemi som gör att det är begränsat antal besökare i den fysiska handeln, men i nätbutiken är det betydligt högre antal besökare. Oavsett pandemi eller inte. Antalet besökare i en webbshop är nästan alltid över 1000% fler än i en fysisk butik. Ändå är det den fysiska butiken många väljer att bemanna.

Beror det på att du har längre öppettider i en e-handel?

Eller är det för att konsumenten inte har några geografiska begränsningar, att oavsett vart i världen den sitter, kan kunden besöka butiken på nätet?

Kanske är det för att det är enklare för kunden att hitta det de söker i en webbshop för att kraftfulla, smarta sökfält gallrar och sorterar fram produkter efter kundens beskrivning?

Eller är det för att kunden slipper stå i kö och ta sig fysiskt till butiken?

Oavsett vad det beror på, är det av yttersta vikt att göra kundresan online så friktionsfri som möjligt, utan att tumma på nivån av personlig service. För samma människor som handlar i en fysisk butik, handlar också i en onlinebutik. Uppskattar kunden ditt personliga möte i den riktiga butiken, kan du med säkerhet konstatera att personlig service i en digital butik kan bli din starkaste konkurrensfördel. 

 

Så varför är e-handel så kul?

För att alla kan handla av dig och att hela världen är din marknadsplats.

 

Av Anna Björkeryd

Anna Björkeryd är Content Manager på Imbox.se (https://www.imbox.se) och en av Sveriges ledande förespråkare av kundservice som en försäljnings-drivare.

Dags att sätta igång med ehandel?

Har du frågor om hur det är att jobba med ledande globala e-handelslösningar, i ett grymt team och med supertrevliga kunder? D u kan alltid skicka en öppen ansökan, eller komma in på en kaffe på vårt kontor i Centrala Göteborg.

99% av Svenskarna läser detta content?

99% av Svenskarna läser detta content?

  Vilken typ av content läser 99% av svenska konsumenter?   Det finns en typ av User Generated Content (UGC), som är otroligt effektivt på att driva sälj och bygga varumärke. Kund-reviews så klart. Enligt en studie av review-företaget Trustpilot (12/2020) så...

läs mer
Top E-Commerce Developers in Sweden

Top E-Commerce Developers in Sweden

eComero AB Receives Clutch 2021 Best E-Commerce Developer Award "A single Google search about e-commerce website developers will show a ton of vendors. You may come across a number of underwhelming agencies that may not give you your money’s worth. It’s important to...

läs mer
Strategiskt samarbete mellan eComero och Wikström Media

Strategiskt samarbete mellan eComero och Wikström Media

Wikström Media och eComero                                                                                              Pressmeddelande 22.10.2020 Svensk-finskt lagarbete hjälper kunderna undvika näthandelns fallgropar   E-handelsexperten eComero Management...

läs mer