Välj en sida

Corona – en katalysator för digitalisering

Digitalisering pre-Corona

Digitalisering på bred front påbörjades redan för 20år sen. Smarta agila nya aktörer kom in med ny teknik som matchade ett identifierat nytt behov hos kunderna.  Vem kommer idag ihåg hur det var att köpa musik på LP och CD över disk, eller via postorder? Där Spotify var tidiga med teknik, har det över tid visat sig att konsumenterna föredrar att ha ett abonnemang på strömmad musik istället för den tidigare distributionsmodellen.

Filmbranschen har genomgått samma förändring. En tidig satsning på strömmad film konkurrerade med en teknisk förbättring, ”on demand” bekvämt i hemmet.  Gigantiska aktörer inom filmuthyrning, bland annat Blockbuster,  slogs ut ganska snabbt och skoningslöst, av vad som först var en rent teknisk landvinning, som nu har vuxit till ett av världens största bolag med miljardproduktioner och som hotar att ta över hela filmindustrin.

Skillnaden mot nuläget är, att även om förändringarna kommit allt snabbare takt så har de behövt gå igenom en traditionell mognadskurva. Där de vanliga faserna är innovatörer, tidiga anammare, tidig majoritet, sen majoritet –  över tid. Den kurvan är idag på grund av vad som kan liknas med ett globalt undantagstillstånd i stort sett en spik med alla faser sammanslagna till en.

Framtiden

Den digitala omställningen är idag ett måste. När hela världen sitter i karantän och fysiska ”brick&mortar” butiker tvångsstängs. Det gäller allt från att ge vård på distans, hemleverans av mat och varor, möten via videolänk, kontantfria butiker och film i hemmet.

De aktörer som redan har tekniken mogen växer nu med flera hundra procent. Se Kry, Doktor.se, Foodora, alla transportbolag, många e-handelsföretag och alla företag som erbjuder tjänster och produkter för distansarbete.  

De som inte har ett väl utvecklat digitalt ben behöver snabbt flytta över resurser och fast-tracka en digital satsning. Det kan vara företaget som sitter på ett stort lager av vårkollektion – med butiker som gapar tomma på kunder. Det kan vara restaurangen som helt tappat sina lunch och middagskunder. Det kan vara taxiföretaget som inte får några bokningar.

De butiker som tillfälligt inte tagit emot kontanter under Corona kommer knappast återgå till kontanthantering. Det är dyrt, omständigt, innebär ökad risk för personalen att utsättas för våld och rån. Corona kommer ha accelererat det kontantlösa samhället.

De företag som idag har kundmöten via videolänk, där en stor del av personalen jobbar på distans, kommer inte återgå till veckovisa resor till Stockholm, och full bemanning på kontoret. De kommer bli färre kontorsplatser och färre resor inom landet – Corona kommer att ha accelererat toleransen för videomöten och distansarbete i många branscher.

De butiker som idag inte erbjuder hemkörning kommer inte få tillbaka alla kunder, Corona kommer ha bevisat bekvämligheten av att själv kunna bestämma när man vill shoppa och hur man vill få sin leverans.

De restauranger som erbjuder utkörning av Lunch kommer post-Corona vara vinnarna. Att beställa utkörning av lunch via tjänster som Foodora kommer vara betydligt vanligare i framtiden.

Nuläget

Vi som levererar ehandelstjänster ser en stor ökning av satsningar på ehandels- och digitaliseringsprojekt framför allt inom SME- kundgrupperna. De som är tillräckligt snabbfotade för att kunna styra om och som ser vad som nu håller på att förändras satsar nu för fullt!

 Vi kommer komma igenom Corona. Troligtvis fortare än vi anar. Vi kommer vara bättre rustade och mer enade än någonsin – och den resan börjar nu.

Av niklas.helgesson

Dags att sätta igång med ehandel?

Har du frågor om hur det är att jobba med ledande globala e-handelslösningar, i ett grymt team och med supertrevliga kunder? D u kan alltid skicka en öppen ansökan, eller komma in på en kaffe på vårt kontor i Centrala Göteborg.

Veckans tips om ehandel

Veckans tips om ehandel

Varför är e-handel så kul? Lika roligt som det är för oetablerade artister att Spotify kom till, lika roligt är det för både konsumenter och butiker att näthandeln kom till.  Vid första anblick ansåg inte många av de stora artisterna att Spotify’s affärsidé var...

läs mer
99% av Svenskarna läser detta content?

99% av Svenskarna läser detta content?

  Vilken typ av content läser 99% av svenska konsumenter?   Det finns en typ av User Generated Content (UGC), som är otroligt effektivt på att driva sälj och bygga varumärke. Kund-reviews så klart. Enligt en studie av review-företaget Trustpilot (12/2020) så...

läs mer
Top E-Commerce Developers in Sweden

Top E-Commerce Developers in Sweden

eComero AB Receives Clutch 2021 Best E-Commerce Developer Award "A single Google search about e-commerce website developers will show a ton of vendors. You may come across a number of underwhelming agencies that may not give you your money’s worth. It’s important to...

läs mer