VĂ€lj en sida

Magento

11 Tips –
för dig som funderar pÄ Magento som ehandelsplattform

Letar du efter den bÀsta ehandelsplattformen och funderar pÄ Magento? Plattformen som utses till global marknadsledande vinnare Är efter Är? BÄde för dig som sÀljer online till slutkunder, men ocksÄ för dig som sÀljer till andra företag?

Allt i samma ehandelsplattform. Ehandelslösningen som anvÀnds av allt frÄn start-ups till globala företag med miljardomsÀttning. Vi reder hÀr ut varför Magento Àr en av de mest flexibla och kompetenta plattformarna pÄ marknaden idag

Om Magento – bakgrunden

Sedan starten 2008 har plattformen snabbt blivit en internationellt ledande webshop för ehandel. Redan tidigt fick plattformen mycket entusiaster bland annat pÄ grund av sin Open Source (öppen kÀllkod) kodbas, sitt stora community med hjÀlpsamma entusiaster och sin skalbara arkitektur.

2016 slÀpptes uppföljaren, Magento2, som Àr en rewrite med helt ny kod, och som har en hel del nyheter samt en ny sÀkrare arkitektur.

Den amerikanska koncernen Adobe köpte Magento 2018, och i och med detta Àr Magento nu en del av Adobes produktportfölj med en lÄngsiktighet som tidigare saknats.

Magento anvÀnds idag av 20% av de 1000 största ehandelsföretagen, och bara under 2019 har Adobe hjÀlpt sina magento-kunder att sÀlja online för mer Àn 155 miljarder dollar!

SÄ frÄgan Àr om denna ehandelslösning Àr bra Àven för den svenska marknaden?

Vi pĂ„ eComero har lĂ„ng erfarenhet av att leverera Magento, och det finns mĂ„nga ehandlare som sĂ€ljer för miljoner och upp till miljardbelopp globalt som kör denna ehandelslösning. DĂ€rför anser vi att Magento Ă€r den enda plattformen som passar de flesta företag. Vi Ă€r nyanserade och ser pĂ„ detta med kritiska ögon. Det finns ingen ”silver bullet” som löser precis allt, och vi lyfter upp fördelarna och de nackdelar som finns med Magento hĂ€r i denna recension.

 

Vill du hoppa direkt till slutsatsen: Varför Àr Magento den bÀsta ehandelsplattformen?

Att starta ditt Magento ehandelsprojekt

Inför ditt ehandelsprojekt behöver du fatta nÄgra beslut som frÀmst rör arkitekturen pÄ plattformen men Àven hur du ska skala upp din verksamhet.

1. Headless eller paginerad?

Om du vill köra en sÄ kallad headless, sÄ bör du beslutat om det redan innan införandeprojektet. Headless kan enkelt sÀgas vara att man kopplat loss backend (dvs affÀrslogik, produkter, ordrar, administratörsdelen, betalsÀtt med mera) med frontend (det som besökarna ser i sin weblÀsare). Fördelen Àr att det gÄr att optimera och att upplevelsen för besökarna kan vara bra. Det gÄr dock att uppnÄ samma effekt i en vanlig Magento genom att optimera denna.

Nackdelen Àr att du behöver bygga om en del grundlÀggande Magento funktionalitet, och att det kan bli mer omstÀndigt att sköta ehandelssiten. Magento sjÀlva rekommenderar Pwa studio som Àr deras ramverk, men det finns flera andra t ex vue, som man kan vÀlja.

Egentligen finns det inga hinder att vÀlja nÄgon annan teknik, men det brukar bli enklare och mer standardfunktionalitet, sÄsom pagebuilder, fungerar nÀr man kör PWA Studio som Magento sjÀlva utvecklat.

Exempel pÄ headless och paginerad

Du kan se ett exempel pÄ en headless magento hÀr: https://venia.magento.com

Du kan se ett exempel pÄ en standard Magento Commerce hÀr: https://sandbox.ecomero.com

anvÀndare: ecomero lösenord: sandbox

2. Open Source eller Commerce?

Du behöver bestÀmma dig för om du vill köra en Open Source Magento eller en Commerce. Open source Àr licensfritt men saknar mycket funktionalitet, och gÄr inte att fÄ som molntjÀnst via Adobe Cloud. Open Source skalar ocksÄ sÀmre, sÄ det kan komma att bli svÄrare nÀr din ehandel vÀxer att hantera trafik och belastning.

I Commerce kan du t ex fördela data i flera databaser parallellt, medan Open Source bara tillÄter att allt hanteras i en enda databas. Du fÄr heller ingen support pÄ Open Source av Magento, medan de har 24/7 support pÄ sin Commerce Cloud licens. Till sistone handlar det om pengar, men mycket av den funktionalitet som finns i Commerce kommer du att behöva bygga sjÀlv, och underhÄlla, sÄ för de flesta kunder rekommenderar vi Commerce, dÄ det faktiskt blir billigare ganska snabbt.

3. Drift (sÄ kallad hosting).

Om du vÀljer Open Source sÄ behöver du antingen köpa en hosting av en annan leverantör (Magento tillhandahÄller inte detta för Open Source versionen), eller sjÀlv drifta din applikation i te x Amazon AWS. Du behöver sÀtta upp loggning, applikationsövervakning, sköta patchning, och support sjÀlv. Detta kan vara ett stort Ätagande.

VĂ€ljer du Commerce, kan du vĂ€lja att antingen sköta detta sjĂ€lv genom en s.k. ”on-prem” licens, eller att köpa det som en molntjĂ€nst av Adobe i deras Commerce Cloud. DĂ„ ingĂ„r marknadens bĂ€sta SLA (garanterad tillgĂ€nglighet för kunder) pĂ„ 99.99% och 24/7 support, plus en dedikerad kontaktperson som kan just din Magento. Vi rekommenderar de flesta att köra Adobe Commerce Cloud, men har nĂ„gra On-Prem. Det beror lite pĂ„ hur mycket resurser ni har pĂ„ er egen IT-avdelning.

Har du svaren pÄ dessa tre frÄgor sÄ har du kvalificerat för att komma igÄng med Magento och börja sÀlja online.

 

Att vÀlja Magento Partner

Den mest Certifierade inom Magento i Sverige

Oavsett vilken version och uppsÀttning av Magento sÄ rekommenderar vi starkt att du anvÀnder dig av certifierade magento-utvecklare i projektet. De har klarat av tester hos Magento för att fÄ certifikatet, och det fungerar ungefÀr som en lÀkarlegitimation eller körkort.

Du kan ocksÄ med fördel vÀnda dig till en Officiell Magento Partner. Det Àr ett företag som har ett officiellt samarbete med Magento och som har tillgÄng till Adobes Magento resurser. För att bli partner behöver man ocksÄ ha ett antal bra leveranser av Magento, nöjda kunder, och ett antal certifierade utvecklare anstÀllda. 

Magento Sverige Adobe

Det finns idag ett 10tal företag i Sverige som Àr Magento Partner. HÀr kan du söka i Magento Partner Directory.

 

Generellt om Magento

HÀr Àr nÄgra av de frÀmsta fördelarna som gör Magento till den mest kompetenta plattformen att gÄ med

 

Internationalisering

SuverÀnt stöd för internationell försÀljning, olika sprÄk, valutor, skattesatser, olika sortiment, med mera.

Upsell/Crossell

Bra funktionalitet för  upsell/cross-sell eller avancerad segmentering: VÀsentliga funktioner för att snabbt öka i försÀljningen och snittkvittot

Multikanal

Samtliga versioner av Magento har mycket bra stöd för hantering av multipla kanaler (”multi-channel”). Du kan samla alla kanaler via en integrerad plattform. PĂ„ sĂ„ vis kan du skapa en sömnlös köpupplevelse för dina kunder. Med en multikanalslösning blir det Ă€ven enklare för ditt företag att administrera de olika kanalerna eftersom att allt detta lĂ„ter sig ske pĂ„ ett och samma stĂ€lle.

PageBuilder

Riktigt bra drag-n-drop Pagebuilder för att hantera sidor, innehÄll och produkter. HÀr kan du anvÀnda dynamiska block som visar ett visst innehÄll beroende pÄ vilken kund som besöker sidan, vad de gjort pÄ siten, hur mycket de handlat för i Är osv osv. HÀr kan du lÀsa mer om Magento Pagebuilder 

SchemalÀggare

InnehĂ„llsplanering och förhandsvisning. Funktionen ger strategisk överblick och avancerad schemalĂ€ggning av Ă€ndringar pĂ„ siten, allt frĂ„n prisĂ€ndringar, flash-sales, och kampanjer kan synkas och startas automatiskt utan IT – inblandning.

Content Staging

Du kan schemalÀgga Àndringar av sidor, produkter, prisregler, kampanjer och koordinera allt via en överskÄdlig dashboard. Du behöver aldrig lÀngre sitta i sista stund och publicera dina kampanjer, systemet sköter detta enligt dina instruktioner

Kundlojalitet

Magento2 har mycket standardfunktioner för att bygga kundlojalitet. Du kan te x erbjuda poÀng för köp, registrering, reviews, eller andra saker kunderna gör. Du kan sÀtta upp regler för hur man kan lösa in poÀng, grÀnser och utgÄngsdatum. LÄt dina kunder spara flera önskelistor som de kan göra publika och dela med andra- listorna uppdateras sen automatiskt om produkter pÄ listan köps, och kunden meddelas. Ehandelssystemet hanterar fysiska och virtuella presentkort. Du kan erbjuda exklusiva reor för visa kunder, och snabba s.k. flash sales. Strömlinjeforma dina kunders Äterköp genom att kunderna kan lÀgga till SKU direkt i varukorgen.

Marknadens bÀsta B2B

Inte bara grundlÀggande funktioner som kundunika prislistor, prisstaffling, utan allt frÄn rekvisitationslistor, snabborder, integrationer till kundsystem, till en fullskalig Punchout. HÀr finns en bra sammanstÀllning över B2B funktionaliteten i Magento2

Visual Merchandising

Drag-and-drop visual merchandising: Förenklar betydligt arbetet med visuell merchandising pÄ siten.

Produktkort

Riktigt bra produktkort som standard. Du kan visa högupplösta bilder, med zoom, filmklipp och detaljerade produkttexter (pĂ„ olika sprĂ„k). Egna attribut, configurerbara produkter, satser, bundlade produkter – allt du behöver för att sĂ€lja.

Betallösningar

OövertrÀffad support frÄn alla stora betalleverantörer. Tusentals betalsÀtt, sÄ du kan vÀlja precis rÀtt betalsÀtt per marknad och land.

Egna anpassningar

Marknadens högsta grad av konfigurering. Du kan skapa vÀldigt mycket olika varianter och regler för produkter, priser, sortiment, bara genom att konfigurera systemet.

Nackdelar Magento

Lite lÀngre startstrÀcka

Lite lĂ€ngre startstrĂ€cka Ă€n te x Jetshop, Shopify och andra enklare ehandelsplattformar med mindre instĂ€llningar. Du kommer troligtvis att behöva ha en byrĂ„ eller duktig utvecklare med dig, i synnerhet om du vĂ€ljer Open Source – dĂ€r du sjĂ€lv fĂ„r ta ansvar för allt. Magento stöttar inte Open Source versionen.

 

Php

Precis som Shopify, Prestashop och WooCommerce Àr Magento byggd i Php. Det finns mindre högskoleutbildningar inom php Àn t ex .net/c# som Àr det rÄdande sprÄket pÄ arbetsmarkanden. Det Àr alltsÄ svÄrare att fÄ tag pÄ bra utbildade utvecklare, och de flesta börjar sin karriÀr som sjÀlvlÀrda. Ett sÀtt att balansera ut detta Àr att anvÀnda sig av utvecklare som Àr certifierade av Magento sjÀlva.

Oreglerad marknad

Oreglerad marknad för Open Source. Vem som helst kan bygga plugins och hemmabyggda moduler. Detta gÀller Open Source-versionen av Magento. Med för mycket okompatibla och dÄligt utvecklade plugins kommer du fÄ oönskade buggar och sÀkerhetsproblem. För att komma runt detta, anvÀnd dig endast av plugins frÄn Magento Marketplace, eller moduler som Àr byggda av en Auktoriserad Magento Partner

 

Vill du ha en gratis demo av Magento 2 Commerce?

Magneto e-handel

Lite tankar om Magento

Med Magneto 2 teman behöver du inte ha nÄgon programmeringskunskap, utan kan enkelt ladda ner ett tema för att byta utseende pÄ din ehandelslösning. Det gÄr Àven förhÄllandevis snabbt att sÀtta upp sin egna butik.

Plattformen anses generellt sett vara en av de vassaste e-handelsplattformarna som finns att tillgÄ. Det Àr en populÀr plattform för framförallt small-medium business företag, men populÀr inom snabbvÀxande startups med ambitioner att sÀlja internationellt.

Även om det finns en del andra intressanta produkter pĂ„ marknaden sĂ„ kan det vara tryggt att vĂ€lja en av de vanligaste plattformarna i vĂ€rlden.

PÄ sÄ vis ökar chanserna att du fÄr utökad funktionalitet och support Àven i framtiden.En mindre plattform hos en lokal tillverkare löper risk att bli utkonkurrerade, och dÄ sitter du med en plattform som ingen lÀngre kan utveckla eller supporta.

Magentos Open Source tillÄter att det stora communitiet utvecklar och tillgÀngligggör en stor mÀngd anpassningar, moduler och plugins. PÄ Magento marketplace finns mÄnga tusen, varav de flesta Àr gratis. Olika Magento Partner tar tillsammans med Adobe Magento ocksÄ fram moduler och plugins som slÀpps pÄ löpande. Utbudet tar aldrig slut, och i mÄnga fall finns det en fÀrdig lösning att ladda ner.

Det bör Àven nÀmnas att mÄnga stora och vÀletablerade kunder fortsÀtter att anvÀnda systemet Àven nÀr de uppnÄr hög försÀljning och betydande marknadsandelar.

Till nÄgra av de mer vÀlkÀnda kunderna hör exempelvis: Helly Hansen, Ford, Liverpool, Land Rover, Nestle, Björn Borg, Jaguar med flera.

Trots att det Àr lÀtt att tro att Magento 2 krÀver en gigantisk IT-avdelning i nivÄ med stora globala företag, Àr det ÀndÄ otroligt enkelt att komma igÄng och börja sÀlja med plattformen. Du har ett riktigt bra utbud av grundlÀggande och avancerade funktioner som tÀcker de flesta behov för bÄde smÄ och stora företag.

Alternativ till Magento

Episerver Commerce

Tidigare en utmanare, med ungefÀr samma funktionalitet som Magento men till ett nÄgot högre pris. Finns inte i Open Source- version. Saknar den marketplace med plugins som Magento har som styrka. Men Episerver Àr byggd i .net och det Àr lÀttare att hitta utvecklare. Deras DXC cloudtjÀnst Àr bra. Episerver har tappat lite mot konkurrenterna pÄ sista Äret, enligt Forrester Wave B2C ecommerce 2020 studien.

 

Salesforce

Bra erbjudande med bra B2C funktionalitet. En tÀt efterföljare till ledaren Magento2. Saknar samma smidiga B2C/B2B grÀnssnitt som Magento. Salesforce Àr byggd i olika applikationer för B2C och B2B, vilket blir komplicerat om du behöver kombinera bÄda modellerna i samma lösning. Vet du pÄ förhand att du bara kommer köra en, sÄ Àr Salesforce helt klart en bra lösning.

SAP Commerce

Med riktigt bra integration för dig som kör SAPs andra system, Àr detta en tung utmanare om du har redan kör SAP som t e x affÀrssystem. En viss tyngd pÄ produktbolag, och bra stöd för B2B med Punchout som standard. Lite bökigare admin grÀnssnitt gör att SAP Comemerce inte Àr en favorit bland de som jobbar med Content och Marknadsföring. 

 

UtvĂ€rdering –  Magento som ehandelslösning

HÀr nedan följer en genomlysning av denna plattform. Vi har sjÀlva stor erfarenhet av mÄnga av de vanligaste plattformarna pÄ marknaden, och det Àr viktigt att ge en nyanserad bild och visa för- och nackdelar med Magento.

Det som Àr bra och som uppfattas som positivt för en affÀrsmodell och bransch kan i vissa fall vara en nackdel för andra.

Bilda dig sjÀlv en uppfattning av vad som Àr viktigt för dig?

Den bĂ€sta gratis webshopen som finns att tillgĂ„ pĂ„ marknaden behöver inte vara ”bĂ€st” för dig.

Oavsett vad du har för behov, rekommenderar jag alltid att göra en affÀrsplan och förstudie och inte gÄ med en lösning för att sen kÀnna dig fram. Du behöver ha förarbetet klart innan du kan börja stÀlla krav pÄ din ehandelsleverantör och plattform.

Som en del av förstudien kan du dock testa plattformen och bilda dig en egen uppfattning. (HÀr kan du ladda ner Magento 2 open source gratis.). Kontakta oss om du vill ha en provinloggning i en Magento 2 Commerce miljö, t ex med PWA-Studio Headless?

 

Forrester Wave ehandelslösningar B2C 2020 page 5

 

1. Magentos beprövade arkitektur

En lĂ„ng backgrund av utveckling med alla funktioner du behöver för att sĂ€lja lite pĂ„ din hemmamarknad, och samtidigt skala upp till global försĂ€ljning – allt i samma ehandelsplattform.

Ingen gillar att vÀxa ur sin ehandelsplattform. Att kÀnna att vad som var ok igÄr, kÀnns trÄngt, gammaldags och begrÀnsande idag. Den absolut vanligaste anledningen till att kostnaderna skjuter i taket och försÀljningen inte ökar Àr en för trÄng / enkel / ehandelslösning eller en för oerfaren partner / leverantör.

Undersökningar visar pÄ att nÀra 50 % av alla snabbvÀxande ehandelsbolag behöver byta ehandelsplattform redan efter 2 Är. Det Àr ett komplicerat och kostsamt projekt, sÄ det Àr bÀttre att vÀlja rÀtt frÄn början.

Idag betraktas hastighet och service som viktiga framgÄngsfaktorer, inte bara i fysiska butiker, men Àven mer online.

Magento har en av marknadens bĂ€sta prestanda och skalbarhet. Du kan vĂ€lja att köra Magento som en molntjĂ€nst via Adobe Commerce Cloud, och fĂ„r dĂ„ en mycket enkel och skalbar drift, support och hosting av din Magento, till en fast mĂ„nadskostnad. Det ingĂ„r CDN som gör att din ehandelssite Ă€r snabb oavsett var i vĂ€rlden besökarna kommer ifrĂ„n. Du fĂ„r Ă€ven med ett antal professionella applikationer som New Relic (applikationsövervakning), Fastly, Sendgrid (personaliserade mail, nyhetsbrev, orderbekrĂ€felse osv), samt en av de bĂ€sta systemen för personalisering och produktrelevans – Adobe Sensei. 

2.LĂ€tt att fixa snygg layout och design

Med Magento 2ÂŽs tema struktur kan du ladda ner eller köpa ett fĂ€rdigt tema och lĂ€tt byta stil pĂ„ en eller flera av dina webshopar. Det Ă€r ganska lĂ€tt att bygga ett eget tema eller att betala nĂ„gon för att göra det. Alla moderna tema Ă€r ”mobile first” och anpassade efter moderna ehandelsstandarder. PĂ„ marketplace finns det vĂ€ldigt mĂ„nga teman, varav de flesta Ă€r gratis, och de andra kostar nĂ„gra fĂ„ dollar för fri anvĂ€ndning.

Du kan Ă€ven anpassa i efterhand sĂ„ att din layout skiljer sig frĂ„n frĂ„n “default”. Med andra ord kommer din webbshop att se bĂ„de professionell och unik ut med fĂ€rger och teckensnitt i ditt varumĂ€rke etc.

 

Magento 2 Dashboard

3. Marknadens bÀsta CMS

NÀst efter WordPress (som Àr ett bloggverktyg och system för innehÄll, och ingen ehandel) Àr Magento en av de absolut vanligaste CMS (sitebyggarverktyg) som finns pÄ internet idag. Med den suverÀna Page Builder som kom i version 2.1 sÄ kan du nu drag-and-drop:a fantastiska sidor, kategorisidor, produktkort med dynamiska personifierade block. Du kan dessutom schemalÀgga Àndringar sÄ de hÀnder i framtiden, allt enligt din plan. Ingen behöver lÀngre sitta uppe natten innan black week för att göra kampanjer, Registrera dig som anvÀndare kostnadsfritt gÄr snabbt

SÄ snart du kommit igÄng och börjat ladda upp information om dina produkter sÄ Àr din webshop live och du kan börja sÀlja.

4. Integrerad sÀljlösning med flera försÀljningskanaler

Idag Àr en av de viktigaste utmaningarna för traditionella ÄterförsÀljare att integrera sina olika försÀljningskanaler och skapa en sömlös shoppingupplevelse för sina kunder.

Detta Àr ocksÄ nÄgot som sedan starten 2008 varit en av Magentos styrkor. Systemet har en flexibel och smart lösning med stöd för fÀrdiga integrationer till bland annat:

 • Amazon – Amazon öppnar i Sverige inom kort och Magento Ă€r redan helt integrerat med Amazons plattform. MĂ„nga bedömare anser att Amazons etablering i Sverige kommer att vara revolutionerande för den svenska marknaden. Du kommer enkelt att kunna ansluta din webshop till Amazon om du skulle ha detta behov.
 • Pinterest – MĂ„nga anvĂ€ndare kopplar sina produkter direkt till webshopen.
 • Facebook och Instagram – Mycket lĂ€tt att installera sĂ„ att du kan sĂ€lja dina produkter pĂ„ Facebook bĂ„de och Instagram.
 • Mobila appar – SĂ€lj dina produkter pĂ„ dina egna appar som du utvecklat.

5. Marknadsanpassningar

Kanske sÀljer du produkter utanför Sverige och behöver hantera olika valutor, sprÄk eller betalningssystem? Du bör Àven undersöka vilken den bÀsta betallösningen för din webshop Àr för respektive marknad dÀr du planerar att vara verksam.

Systemet levereras med flera inbyggda betaltjÀnster som Klarna, Adyen, PayPal, Amazon Payflow, Collector, SweaWebPay, nets /dibs med mÄnga flera.

Du kan sÀtta upp unika sprÄk, valutor, momssatser och innehÄll för enskilda lÀnder. Vill du t ex ha en speciell banner pÄ din startsida för Tyskland? Inga problem

6. Kombinerade sÀljkanaler

Magentos skalbara arkitektur Àr lite som ryska dockor. Du kan sÀtta upp en website, med flera stores och flera storefronts, för att ha en och samma website, men olika sortiment och olika utseende pÄ olika siter. Vi har kunder som har över 50 olika shoppar i samma Magento 2 system, och administrerar sortiment, priser, anvÀndare osv för de olika siterna. OövertrÀffat enkelt och skalbart.

Du kommer att kunna hantera bÄde digitala och fysiska produkter samtidigt. Du kommer ocksÄ ha tillgÄng till en kostnadsfri app som du kan anvÀnda för att kategorisera dina produkter pÄ ett smart sÀtt.

Du kan exempelvis kategorisera dina produkter som online-produkter och hantera de specifika leveranserna via e-post eller en nedladdningsbar databas.

Du kan ocksÄ ange specifika fraktvillkor som gÀller för varje produkt och de olika produktkategorierna som du jobbar med. Utöver det kan du Àven sÀlja produkter för drop shipping. (LÀs mer om detta nedan)

7. Magento MSI – sĂ€lj frĂ„n flera lager samtidigt

I och med Magento 2 version 2.2 kan du sĂ€lja frĂ„n flera lager i din ehandelsplattform. Det kan vara sĂ„ att du vill skicka frĂ„n ett lager som Ă€r nĂ€ra kunden, eller att du vill skicka frĂ„n det lager som har flesta av produkten, eller att du vill sĂ€lja frĂ„n dina butikers lager först, och ta postorderlagret sist. Allt Ă€r möjligt att konfigurera upp och du kan alltsĂ„ kombinera försĂ€ljning frĂ„n mĂ„nga olika lager direkt i samma webshop. Kunden ser allt som ett och samma lager, men det Ă€r pĂ„ baksidan ”magin sker”.

8. Magento Marketplace – den bĂ€sta marknadsplatsen

Som du kanske har mÀrkt uppskattar vi verkligen flexibiliteten med plattformen. Om du behöver en speciell funktionalitet som inte ingÄr i standardpaketet, kan du besöka plattformens Marketplace för att ladda ned de plugins/moduler (funktioner) som du har behov av.

Det finns ett stort utbud av plugins och det tillkommer stÀndigt nya appar. Idag kommer du Ät ca 4500 plugins och utbudet ökar stÀndigt i takt med att ny funktionalitet utvecklas.

 

Magento Marketplace

9. Magentos integrationer

Riktigt bra möjligheter att integrera med andra system. Magento2 har en sÄ stor mÀngd kunder som Àr internationella företag med komplexa it-miljöer och kunder, sÄ det mesta finns redan fÀrdigt eller att ladda ner. Integrationer som du annars fÄr betala för att bygga (och underhÄlla) sjÀlv. Det kan vara integration till professionella affÀrssystem (som te x SAP Business One eller Microsoft Business Central) eller koppling till kundernas inköpssystem (s.k. Punchout). Det kan vara integrationer med marknadsplatser, prisjÀmförelse-siter eller lagersaldo.

10. Re-targeting och remarketing

Det finns en smart funktion för övergivna kundvagnar som Àr skapad för att hjÀlpa dig att följa upp besökare som inte slutförde sitt köp kassan.

Denna funktionalitet innebĂ€r att ofullstĂ€ndiga köp lagras i en databas. Du kan följa upp med automatiserade email och pĂ„ sĂ„ vis vinna tillbaks vissa av de ”förlorade kunderna” som avbrutit sina köp.

Funktionen har visat sig öka konverteringsgraden för onlineförsÀljning markant.

11. Magento Ă€r marknadens bĂ€sta B2B – system

IngÄr pÄ köpet, kostar inget extra. SÀljer du till företag, via ÄterförsÀljare eller en kombination av alla? DÄ fÄr du en riktigt bra B2B plattform inkludera i Magento. Utsedd till vinnare i Forrester Waves rapport B2B 2020, och innehÄller bland annat en B2B portal för kunderna dÀr de bland annat kan:

 • Följa orderstatus
 • BegĂ€ra offerter, som du sen smidigt hanterar i Magento 2 backend.
 • FĂ„ en komplett inblick in företagets inköp – av alla inköpare och avdelningar.
 • Se innestĂ„ende kredit
 • FĂ„ tillgĂ„ng till, och kunna ladda ner fakturor
 • Hantera alla returer
 • Betala fakturor
 • Hantera garantiĂ€renden
 • SjĂ€lva kunna administrera sina inköpares rĂ€ttigheter och behörigheter i Magento 2.

 

Nackdelar med Magento

 • Php. Även om du gillar Php (ett programmeringssprĂ„k som bland annat magento Ă€r byggt pĂ„) sĂ„ Ă€r det mĂ„nga som inte gör det. Det kommer vara lite svĂ„rare att hitta bra programmerare om du vill anstĂ€lla egna, dĂ„ det inte finns nĂ„gra universitets / yrkeshögskolor som utbildar i PHP (pĂ„ samma sĂ€tt som .net). En vĂ€g framĂ„t kan vara att endast anlita certifierade Magento utvecklare, som dĂ„ har en kvalitetsstandard och Ă€r auktoriserade av Magento att utveckla i systemet. 
 • Högre tröskel
  Det Àr lite mer som krÀvs av dig för att komma igÄng. Du behöver lÀsa in dig lite mer, och det Àr fler val att göra, fler funktioner som behöver konfigureras. LÀmpligen gör du en analys över din affÀr, och expansionsplan och tar hjÀlp av nÄgon att konfigurera upp systemet sjÀlv. Du behöver ocksÄ anlita nÄgon för att installera systemet och lÀgga upp det pÄ en server, om du inte vÀljer att gÄ med Adobes Commerce Cloud.
 • Open Source
  PÄ gott och ont, det finns en hel del utvecklare som inte Àr certifierade pÄ Magento som bygger teman, moduler och plugins. Dessa tenderar vara av sÀmre kvalité och ha buggar och framtida problem. PÄ Adobes Commerce-licens Àr detta ett betydligt mindre problem dÄ det bara Àr partners som utvecklar till plattformen (ej open source)
 • Höga uttrĂ€desbarriĂ€rer
  Om du av nÄgon anledning skulle vilja byta leverantör för din wesbhop, kommer du mÀrka att det inte Àr sÄ enkelt som man kanske kan tro. Detta Àr dock gemensamt med de flesta ehandelsplattformar, och inget som Àr unikt för Magento.

Att vÀlja en bra plattform för din webshop Àr inte det enda

Ett smart val av system Àr naturligtvis en viktig komponent, men det rÀcker inte hela vÀgen. Innan du ens sÀtter igÄng med vÀlja vilken produkt som du tycker Àr bÀst för ditt företag sÄ bör du göra en affÀrsplan dÀr du till exempel tar upp följande:

 • Marknadsundersökning. PĂ„ vilken marknad-er ska du sĂ€lja dina produkter? AnvĂ€nd en SWOT-kalkyl för att sĂ€kerstĂ€lla att dina produkter tillför ett mervĂ€rde för dina potentiella kunder. Definiera pris, kundgrupp-er, kostnader, konkurrenter, marknadsföring mm.
 • Brandingstrategi – SĂ€kerstĂ€ll att ditt varumĂ€rke stĂ„r för rĂ€tt kvalitet och att du kan vinna dina kunders förtroende enligt en definierad strategi.
 • Fundera över och definiera en smart logistikkedja. Droppshiping vs. eget varulager? Lokal produktion vs. avlĂ€gsen produktion. Eget varulager vs outsourcad distribution etc?
 • Investeringskostnader samt budget – att sĂ€tta upp din webshop kommer med stor sannolikhet att vara en av de absolut lĂ€gsta investeringskostnaderna i sammanhanget. Du behöver i ett tidigt skede budgetera för alla kringkostnader i form av reklam, marknadsföring, inköp, lager, personal mm? Hur mycket Ă€r du villig att investera för att din webbutik ska gĂ„ runt?

Utbud av system och leverantörer

TÀnk pÄ dina behov innan du bestÀmmer vilken plattform som ska gÄ med. Det finns mÄnga tillgÀngliga alternativ pÄ marknaden idag och du bör naturligtvis utvÀrdera och fundera över fördelar och svagheter med andra e-handelsplatformar.

Skalbart med Commerce och Enterprice

Magento Commerce, som Ă€r den licenserade ehandelsplattformen som förutom namnet inte delar sĂ„ mycket med open source – versionen, finns i 3 olika utföranden. Starter, Pro och Enterprise. Du fĂ„r redan pĂ„ starter en mycket kompetent plattform, och det som skiljer Ă€r mest trafik och volymer. NĂ€r du sen kommer till Enterprise Ă€r det en annan arkitektur och betydligt mer komplex skalbarhet. Enterprise Ă€r avsedd för kunder som omsĂ€tter över 1Miljard kr online. Vi har idag kunder som kör samtliga versioner, förutom just Enterprise.

Magento Commerce Ă€r inget för ensamföretagare. Du bör ha i din affĂ€rsplan att omsĂ€tta i alla fall 10-20 Miljoner för att kunna dra nytta av de avancerade funktionerna för merförsĂ€ljning, spĂ„rbarhet, produktrekomendationer och rapportering som Commerce erbjuder. Är din plan att sĂ€lja för nĂ„gon miljon och bli sjĂ€lvförsörjande sĂ„ kommer du bli vĂ€ldigt nöjd med Magento Open Source som Ă€r en fullgod plattform för det Ă€ndamĂ„let.

Sammanfattning – Slutsats

 • Plattformen Ă€r enkel och anvĂ€ndarvĂ€nlig: Du kommer igĂ„ng snabbt, du har allt pĂ„ ett och samma stĂ€lle.
 • Ett av de största systemen pĂ„ marknaden. Du fĂ„r tillgĂ„ng till nyutvecklad funktionalitet frĂ„n en av de största tillverkarna i vĂ€rlden. Du kan obegrĂ€nsat expandera till nya geografiska marknader snabbt och enkelt.

Plattformen erbjuder ett obegrÀnsat antal sprÄk, betallösningar och valutainstÀllningar. Du kan anpassa innehÄllet helt efter olika marknader, och i sann lokalisering kan dina kunder kan vÀlja pÄ mÄnga etablerade betalningslösningar och speditörer.

VÀljer du inte Adobe Commerce Cloud behöver du eller din leverantör se till att ni har en hosting för ditt ehandelssystem. Det behöver inte kosta mycket per mÄnad, men det Àr viktigt att installationen görs av proffs, dÄ en bristfÀllig installation kan leda till prestandaproblem som pÄverkar din försÀljning, sÀkerhetsproblem med mera.

 • Snabbt system som utvecklas av Adobe – experterna pĂ„ digitala upplevelser. HĂ€r har du chansen att ge dina kunder en bra köpupplevelse.
 • Bra referenser bĂ„de smĂ„ och stora företag anvĂ€nder plattformen. Exempelvis, Helly Hansen, Ford, Liverpool, Land Rover, Nestle, Björn Borg, Jaguar med flera..
 • Ett prismĂ€ssigt bra alternativ till t ex Episerver Commerce. Magento2 har 95% av funktionaliteten till 35% av priset jĂ€mfört med Episerver Commerce. (Ett prisvĂ€rt alternativ)
 • VĂ„r rekommendation Àr att gĂ„ med Magento 2 som bĂ€sta e-handelssystem.
 • Via den hĂ€r lĂ€nken kommer du Ă„t de bĂ€sta priserna och kan Ă€ven testa plattformen gratis.

 

FAQ

Vad Àr Magneto?

Magneto Ă€r en ehandelsplattform frĂ„n Adobe. Den ingĂ„r i Adobes Creative Experience och Ă€r en av de absolut största ehandelslösningarna globalt (q2 – 2020). Plattformen riktas i första hand till small-medium business företag, men finns Ă€ven i en enterprise version. Plattformen Ă€r vĂ€ldigt vanlig dĂ„ den gĂ„r att starta med litet kapital, och finns i en licensfri version.

Vad Àr Open Source?

Open Source (Svenska Öppen KĂ€llkod) Ă€r en licensfri mjukvara eller system. Det avser frĂ€mst sĂ„na mjukvaror som fritt fĂ„r distribueras och byggas om, samt fritt nyttjas. Magento 2 finns i en Open Source version med begrĂ€nsad funktionalitet.

Vad Àr MSI?

MSI (Multi source inventory) stÄr för de funktioner avseende lager som Magento2 har. MSI gör att man kan sÀlja frÄn flera olika lager samtidigt, och konsolidera lagersaldo. Det gÄr att bestÀmma om en order ska skickas frÄn det lager som Àr nÀrmast kunden, eller det som har högst lagersaldo osv.

Vad Àr ett ehandelssystem?

En ehandelssystem avser ett IT-system som Àr kundnÀra (frontend) och finns tillgÀngligt pÄ internet. Det har funktioner för sÀlj, sÄsom pris, lagersaldo, bilder, produkttexter, men ocksÄ backendfunktioner sÄsom orderhantering, rapporter, med mera.

Vad Àr B2B?

B2B Àr en förkortning av Business-to-business, och avser handel mellan företag (juridiska personer). Förfarandet Àr annorlunda mot fÀrsÀljning till konsument (B2C) dÄ te x konsumentlagstiftningen inte gÀller vid B2B