Starta ehandel?

Är du nyfiken på hur du kommer igång med ehandel? Du kanske rentav kört några år, men nu känner att du är begränsad av tidigare val av plattform, leverantör och andra omständigheter? Här ger vi dig våra tips på hur du kan starta ehandel och sen skalar upp din verksamhet.

Behöver du hjälp att välja ehandelslösning?

Gör vårt test – så tipsar vi dig om vilka plattformar som passar dig! (du får svaret direkt på skärmen)

Ehandel – en säljmaskin?

Visst låter det härligt med en topptrimmad ehandel? En outtröttlig säljmaskin som arbetar året om, dygnet runt. Som ger dina kunder en oöverträffad kundupplevelse och som sprider ditt varumärke över hela världen. 

Vad ska du då tänka på när du startar ehandel? Vilka fallgropar finns det? Vilka lågt hängande frukter kan du bara checka-av? FInns det några bra genvägar, och hur kommer du fortast igång och börjar generera tillväxt och öka din om sättning?

Vi ger dig vår syn på detta från över 20år i branschen. 

5 Tips för dig som startar ehandel

Starta ehandel inget trolleri

1. Det finns inga magiska lösningar

Oavsett vad säljaren lovar – det finns inga system som löser alla problem. Det är till och med så att det kan finnas problem i din verksamhet som INGEN ehandel löser. Du behöver rannsaka din egen verksamhet – har du problem idag, kan det till och med förvärra att lägga på en ytterligare säljkanal. När du gjort din due dillegence – så kommer e-handeln möjliggöra snabb global tillväxt.

2. Välj rätt system från början

Välj ehandelslösning och leverantör utifrån din affär. Vi ser många som lägger mycket tid på att söka på ”den bästa ehandelslösningen”, men vad som är rätt för någon annan, behöver inte passa dig. Dokumentera dina processer och din affär, det blir underlag till din kravspec. Använd sen den som grund för att upphandla ehandelssystem och leverantör.

När du har en bra match kommer du ha ett system som direkt passar till 90-95%. Då behöver du inte göra dyra och komplicerade anpassningar – och underviker att det snabbt blir ett ”hemmabygge” av din ehandel. 

Välj rätt ehandel från början
starta ehandel, blicka framåt

3. Blicka framåt

Många som är i färd att starta ehandel eller byta ehandelssystem utgår från nuläget. De utmaningar och problem som finns idag, eller som beror på den nuvarande plattformen. Vårt råd är att blicka framåt. Använd affärsplanen som utgångspunkt. Vad kommer ni ha för utmaningar om 2-3år? Kommer ni behöva sälja utomlands? Kommer ni behöva sälja till återförsäljare? Marknadsplatser? Ta lite höjd för detta när du upphandlar system. 

4. Be om hjälp

Det finns idag ett antal av oss som hållit på med ehandel i 5, 10 eller 20år. Tar du kontakt med en partner kan du undvika att begå vanliga nybörjarmisstag. Det är helt enkelt en framgångsfaktor att ha en erfaren rådgivare eller konsult med på resan. De flesta går på ett antal minor när man ska starta ehandel, och på detta sätt kan du få en gräddfil där du kan ta del av erfarenhet som andra förvärvat genom dyra misstag. 

E-handelskonsulter från ecomero

5. Gör din hemläxa

När du startar ehandel, eller ska expandera, ta dig tid att göra en ordentlig marknadsanalys. Var finns kunderna? Hur ser målgruppen ut? Demogratiskt? Hur ska din marknadsmix fungera? Har du svaren på i alla fall en del av dessa frågor så blir det så otroligt mycket enklare att starta ehandel.

Starta ditt eget ehandels-projekt

Vi hjälper dig gärna om du har funderingar på att starta eller byta e-handel. Ett kort inledande samtal, och vi kan snabbt ge dig råd och tillsammans rekommendera bästa angreppssätt för dig. Fyll i kontaktinformation eller kontakta oss idag.

Populära Ehandelslösningar

Några av de vanligaste och skalbara e-handelslösningarna idag är Magento2, Adobe Commerce och Shopify.

Magento Open Source

Magento 2 Open Source

Adobe Commerce Cloud

Shopify Partner

Shopify

Ehandelstips i vår blog

Korta artiklar om allt inom ehandel och digitalisering. Aktuella tips och råd från experterna i branschen.

Strategiskt samarbete mellan eComero och Wikström Media

Strategiskt samarbete mellan eComero och Wikström Media

Wikström Media och eComero                                                                Pressmeddelande 22.10.2020 Svensk-finskt lagarbete hjälper kunderna undvika näthandelns fallgropar   E-handelsexperten eComero Management börjar samarbeta med reklambyrån...

Amazon Sverige – Allt du behöver veta

Amazon Sverige – Allt du behöver veta

Amazon Sverige - bakgrunden   En av världens största företag kommer till Sverige - marknadsplatsen Amazon. Allt kommer att ändras, och inget är som förut, eller är det blott ett nyhetens behag som blåser över som en mild sommarbris? Vi reder ut begreppen och tar...

FAQ

Hur startar man ehandel?

Har du ett företag med eget lager och försäljning är det ganska lätt. Snabbast går det att välja en ehandelslösning som har en bra partner. Denna hjälper dig snabbt att komma igång och att kunna växa snabbt. eComero AB är officiell partner till Adobe Magento och Shopify, och vi har framgångsrikt hjälpt många kunder.

Vilken ehandelslösning ska man välja?

Det finns ett antal bra plattformar idag, och de allra flesta håller en hög teknisk standard. Det bör vara din affärsmodell och din organisation som ställer kraven. Har du en liten verksamhet och ingen egen kompetens kan det vara bra att köpa en enkel plattform. Gör gärna vårt test – så hjälper vi dig att välja ehandel.

Vad är ehandel?

Ehandel är en distributionskanal inom handel. Det kan försäljning av både varor och tjänster, mellan företag (B2B), till privatpersoner (B2C, mellan privatpersoner (C2C) eller en kombination av dessa (B2X). Ehandeln har sina rötter ur traditionell postorderförsäljning och var i sin linda en digitalisering av postorderkatalogen, för att senare knoppas av till en egen distributionskanal. 

Vad är ett ehandelssystem?

En ehandelssystem avser ett IT-system som är kundnära (frontend) och finns tillgängligt på internet. Det har funktioner för sälj, såsom pris, lagersaldo, bilder, produkttexter, men också backendfunktioner såsom orderhantering, rapporter, med mera.

Vad är hållbar ehandel?

Hållbar ehandel är ett samlingsnamn på en filosofi som innefattar att alla aktiviteter och delmoment inom ehandeln ska vara så koldioxidneutrala som möjligt. Att alla delar av kedjan ska påverka miljön så lite som möjligt. Delar kan vara val av ehandelsleverantör, produktion, lager/logistik, transport, returer/reklamationer, med mera.