VĂ€lj en sida

🔍 Sökmotoroptimering

sökmotoroptimering vs sökmotormarknadsföring

Varför ska man köra sökmotoroptimering?

HÀr kommer vi gÄ in lite pÄ skillnaderna mellan SEO (sökmotoroptimering) och SEM (sökmotormarknadsföring). NÀr man pratar om SEO vs. SEM, kan det lÀtt bli att man blandar ihop dem, och vad som egentligen skiljer dem Ät. I detta inlÀgg kommer vi gÄ in djupare i var och en av förkortningarna, och hur viktigt det Àr med bÄda. Tillsammans skapar en synergieffekt som kommer ge just din site mycket trafik och ökad försÀljning. Vem vet, med vÄra tips kanske du sjÀlv snart sÀtter en 1:a i Googles sökresultat?

Vad Àr skillnaderna pÄ SEO och SEM?

Skillnaden mellan SEO och SEM Àr ganska diskreta. SEO gÄr ut pÄ att synas högre upp i det organiska sökresultatet. Vanliga strategier Àr on-page och off-page SEO. SEM anvÀnder betald annonsering och liknande marknadsföringsstrategier för att öka en sites placering och synbarhet i sökresultat.

Google resultatsida pĂ„ ”köpa byxor”. Grönt Ă€r SEM, Rött Ă€r SEO.

FrÄgor om sökmotoroptimering?

Referenstabell över SEO och SEM

SEO Àr alltsÄ ett redskap för att fÄ din site att ranka bÀttre i sökmotorer, framför allt Google.

SEM Àr aktiviteter riktade mot sökmotorer, bland annat SEO, PPC (Pay-Per-Click), CPM (Cost per 1000views), med mera.

Tabellen hÀr summerar nÄgra av skillnaderna mellan sökmotoroptimering och sökmotormarknadsföring:

Sökmotorsoptimering vs sökmotorsmarknadsföring

SÄ, vad Àr dÄ sökmotoroptimering?

I sin kÀrna, handlar SEO om att göra din site sÄ enkel att anvÀnda som möjligt. Teorin bakom detta Àr att Google alltid kommer premiera innehÄll som Àr lÀttillgÀngligt. 

NÀr du har ett tydligt innehÄll, kommer Google och andra sökmotorer lÀgga mÀrke till det vÀrde du ger besökarna. Det kommer leda till att de rankar dig högre i sökresultatet Àn dina konkurrenter. NÀr du hamnar högre i sökresultatet. fÄr du som en konsekvens Ànnu mer uppmÀrksamhet och fler besökare som visar för sökmotorerna att din site Àr en vÀrdefull och viktig site inom ert fÀlt. Denna cykel upprepas nÀr du jobbar pÄ innehÄllet pÄ din site, i synnerhet om du följer best-practice för SEO.

Vad finns det för SEO strategier och tekniker?

Det finns en stor mĂ€ngd olika aktiviteter som pĂ„verkar SEO – bĂ„de pĂ„ din site och ute pĂ„ internet.

Aktiviteterna kan vanligtvis delas upp i tvÄ kategorier: On-page SEO och Off-page SEO:

  • On-page SEO: On-page SEO syftar pĂ„ optimering som sker pĂ„ din site. Som att byta ut en titel, publicera ett blog-inlĂ€gg, eller att att förbĂ€ttra sidans hastighet. Du har full kontroll över det som involveras i on-page SEO.
  • Off-page SEO: Off-page SEO syftar pĂ„ optimering som sker utanför din site. Det kan vara att lĂ€gga ut innehĂ„ll pĂ„ sociala media, be följare att kommentera och dela, eller att gĂ€stblogga pĂ„ nĂ„gon annan site. Du har en del kontroll nĂ€r det gĂ€ller off-page SEO, men inte speciellt mycket.

NÄgra av sökmotoroptimeringens aktiviteter kan inkludera:

  1. Optimera sidornas titlar och metabeskrivningar.
  2. Research och analys av nyckelord
  3. Server och site-optimering
  4. InnehÄllsskapande och optimering

Med nÄgra av dessa metoder, och alla de andra som finns, kan du berÀtta för sökmotorerna exakt vad de kan förvÀnta sig av din sida, och förtydliga hur sidan Àr uppbyggd med text, media och andra element.

RÀtt utfört, sÄ har du demonstrerat ditt företags vÀrde för de som inte besökt dig Ànnu. För de som redan besökt din sida och ÄtervÀnder, har du bevisat din sidas vÀrde som en utmÀrkt resurs inom de frÄgor som nÄgon kan ha inom din bransch.

Detta etablerar förtroende, och förtroende Àr nÄgot som sökmotorer Àlskar. Dessutom har det föredelen att fÄ besökare att konvertera till kunder.

Du mÄste se sökmotoroptimering som ett maratonlopp

SEO Àr inte en aktivitet som görs en gÄng och sen glöms bort. För att behÄlla dina topp-placeringar, speciellt över tid nÀr konkurrenterna knappar in pÄ dig, behöver du kontinuerligt se över dina SEO resultat.

Verktyg för sökmotoroptimering

Ett mycket bra verktyg för att övervaka och bevaka dina placeringar i den s.k. SERPen Ă€r Wincher. Wincher mĂ€ter din sites placering i listningen frĂ„n sökmotorn pĂ„ valda sökord, och du kan lĂ€gga in bevakning pĂ„ dina konkurrenter. Varje dygn fĂ„r du en rapport om hur du ligger till, och du kan till och med fĂ„ larm pĂ„ mailen om nĂ„gon konkurrent gĂ„r om dig i sökresultatet. Följ lĂ€nken hĂ€r, sĂ„ fĂ„r du 90% rabatt pĂ„ första mĂ„naden av Wincher (normalt pris €10 per mĂ„nad)

Kolla placering i Googles sökresultat med Wincher

Testa Wincher genom vĂ„r lĂ€nk hĂ€r. Du fĂ„r 90% rabatt pĂ„ första mĂ„naden, och betalar sĂ„ledes €1 mot normalt €10 i mĂ„naden.

  

Vad talar emot sökmotoroptimering?

NÀr du börjar arbeta med sökmotoroptimering, mÄste du frÄn början förstÄ att SEO Àr en process. Det tar tid, tÄlamod och mÄlmedvetet arbete- men nÀr du lyckas Àr det vÀl vÀrt insatsen.

SÄ, nu nÀr vi gÄtt igenom sökmotoroptimering, lÄt oss dyka djupare in i sökmotormarknadsföringen pÄ nÀsta sida.

Dags att sÀtta igÄng med sökmotoroptimering?

Har du frÄgor om hur du kan komma igÄng med sökmotoroptimering, eller vill ha hjÀlp att driva din försÀljning via digitala kanaler? Kontakta oss! Vi tar en helt kostnadsfri konsultation och lyfter tillsammans fram de möjligheter som finns just nu, och i framtiden.

 

 

 

FrÄgor och svar

Vad Àr sökmotoroptimering?

Sökmotoroptimering (SEO) hÀnvisar till de verktyg om metoder som finns för att fÄ sin site att vÀrderas högt av sÄvÀl besökare som sökmotorerna. I Sverige Àr det frÀmst Google som avses.

Vad Àr sökmotormarkandsföring?

Sökmotormarknadsföring (SEM) avser de metoder och redskap som finns för att marknadsföra sin site pÄ sökmotorer, i Sverige frÀmst Google. Skillnaden mot SEO Àr att det frÀmst Àr trafik som kostar pengar att generera, samt att effekten av det kommer mycket snabbare.

Av niklas.helgesson

Dags att sÀtta igÄng med ehandel?

Har du frÄgor om hur det Àr att jobba med ledande globala e-handelslösningar, i ett grymt team och med supertrevliga kunder? D u kan alltid skicka en öppen ansökan, eller komma in pÄ en kaffe pÄ vÄrt kontor i Centrala Göteborg.

Veckans tips om ehandel

Veckans tips om ehandel

Varför Ă€r e-handel sĂ„ kul? Lika roligt som det Ă€r för oetablerade artister att Spotify kom till, lika roligt Ă€r det för bĂ„de konsumenter och butiker att nĂ€thandeln kom till.  Vid första anblick ansĂ„g inte mĂ„nga av de stora artisterna att Spotify’s affĂ€rsidĂ© var...

lÀs mer
99% av Svenskarna lÀser detta content?

99% av Svenskarna lÀser detta content?

  Vilken typ av content lĂ€ser 99% av svenska konsumenter?   Det finns en typ av User Generated Content (UGC), som Ă€r otroligt effektivt pĂ„ att driva sĂ€lj och bygga varumĂ€rke. Kund-reviews sĂ„ klart. Enligt en studie av review-företaget Trustpilot (12/2020) sĂ„...

lÀs mer
Top E-Commerce Developers in Sweden

Top E-Commerce Developers in Sweden

eComero AB Receives Clutch 2021 Best E-Commerce Developer Award "A single Google search about e-commerce website developers will show a ton of vendors. You may come across a number of underwhelming agencies that may not give you your money’s worth. It’s important to...

lÀs mer