Välj en sida

Amazon Sverige – Allt du behöver veta

Amazon Sverige

Amazon Sverige – bakgrunden

 

En av världens största företag kommer till Sverige – marknadsplatsen Amazon. Allt kommer att ändras, och inget är som förut, eller är det blott ett nyhetens behag som blåser över som en mild sommarbris? Vi reder ut begreppen och tar tempen på denna 2020års största snackis – så säljer du på Amazon!

Är du ehandlare, konsument eller företagare i Sverige så kan du inte ha missat detta. Hur kommer Amazons intåg att påverka just dig och din verksamhet?

Amazon Sverige – hot eller möjlighet?”

 

Del 1 hot eller möjlighet

Historiskt, hur ser det ut i världen? Amazon tidiga i USA, ”en enorm marknad” homogen. Där har man uppemot 50%

I resten av världen på de marknader man gett sig in på är det runt 15%. I australien har man 3%. Sverige är redan väldigt väl etablerat och har bra infrastruktur och en befolkning som är väldigt vana att handla online. Glesbefolkat.

Det finns (sedan 20år tillbaka ebay, natinella marknadsplatser som cdon, fyndig tradera,   – så att det kommmer innebära en teknikrevolution för svenskarna – att vi går online helt plötsligt är inte sant.

Tänk på att sverige är vädigt långt framme. De felsta känner till ebay alibaba, wish som är en relativt ny marknadsplats i Sverige och te x 1.7miljoner svenska användare i sin app. Det har Svenska ehandlare lärt sig leva med.

Den svenska konsumentetn  har redan handlat på marknadsplatser så amazon kommer inte att erbjuda något som de inte redan har idag, avseende sortiment och att hitta produkter.  Ev en bättre leveranstid, men hur mycket av Amazons lager kommer att ligga i sverige? Litet = litet sortiment.

Hur kommer de ta sig in?

Det som är uppebart är dock marknadföringspengar och aktiviteter. Precis som när Mediamarkt 2006 trängde sig in på den svenska marknaden kommer ett pris ochkonkurrenskrig att leda till att ”alla aktörer förlorar” i ett utmattningskrig. Amazon har råd med etta, Mediamarkt lyckades ta livet av anrika kedjan on-off 2011 konkurs och permanent rita om kartan för hemelektronik i sverige. Hela branschen dras med lönsamhetsproblem sedan länge tillbaka även om det ser bättre ut nu

Rent praktiskt vad kommer att hända?

Amazon kommer att annonsera. Kommer slutkunderna måste handlarna följa med, do-or-die, precis som alibaba och wish mfl har byggt upp sina marknadsplatser i asien och globalt. Så sluta inte annosera, men räkna med att kostnaden för marknadsföring kommer gå upp, och resultatet ner.

SEO/SEM

Något lägre resultat.Amazon kan allt som du kan men 10ggr bättre, och de är välfinansierade. De kommer lägga miljarder på anonsering för att dra slutkunder till sin marknadsplats.

HOT:

Hot. ”inhemska” Marknadsplatser som fyndiq, tradera, cdon osv i sverige kommer ta den största smällen . Internatiolla marknadsplatser som Ebay, wish, alibaba etc har redan etablerat sig i europa och har en del av den svenska ehandels ”importen”, enligt undersökningar är Svenskar inte alls främmande för att handla online från utländska siter

Hot 2:

Små handlare som inte fått en tillräckligt stor kundbas, det kommer bli dyrare och svårare att bygga upp sitt varumärke. I vissa nicher kommer det gå att etabalera sig, speciellt om du säljer INTERNATIONELLT och inte bara i Sverige. Men att starta upp ”bosses strumpor” och bara sälja lokalt i sverige utanför amazon kommer att bli allt svårare. Så en högre tröskel för att börja med ehandel, vilket är synd!

Hot 3:

Inkörsport för utlänska företag att sälja i sverige via Amazon sverige. Tidigare ”direktimport” med tull och moms, (wish, alibaba, ebay utanför eu), men med Amazon fullfillment kan du ha buffertlager nära markanden, ochsälja direkt ”innanför tullgränserna”, så ett företag i USA kan te x exportera till ”eu” och sen sälja till alla länder i eu. Lagret kan vara tullfritt, så det kostar inte säljaren en spänn i tull etc förrän någon köper produkten. Skalfördelar.

Jag tror att vi kommer att få se betydligt fler UTLÄNDKSA aktörer på den svenska amazon än svenska. Det finns inget incitament för H&M, NA-KD, NELLY, LINDEX, osv att sälja på Amazon och ge bort 10% av sin affär på en marknad de redan är stora på. Däremot kommer en del små handlare testa lyckan + stora utländksa

Prognos 1

Nyhetens behag. UX mässigt ser det rätt crappy ut. Facebook 2010. Informationen finns där, men vi i sverige är vana med betydligt bättre UX på våra egna handlare.

Prognos 2:

Strength in numbers. Otroligt stort företag, som svensk går det inte att föreställa sig det kapital som amazon tar med sig. Påverkar politiker, breslut, skatt, marknadsföring osv. Det är som att bli invaderade av Ryssland. De har inga lönsamhetskrav utan det är 100% tillväxt och ta marknadsandelar, så de kommer bita sig kvar och kriga.

Prognos 3:

Amazon kommer hamna någonstans under 10% de första åren.

Möjlighet 1: Arbetstillfällen för alla IT-konsulter och marknadsbyråer som tagit en hård smäll i Covid -19 de vädrar nu morgonluft.

Möjlighet 2: att sälja i Amazons andra marknader, så för en ganska hög kostnad kan du snabbt driva försäljning te x i UK, DE, FR, ES, NL,  USA, Sydamerika osv

Slutsats:

Möjligheterna att sälja mer i Sverige via amazon, torde vara små, då den mesta försljning som sker i sverige kommer kanibalisera på den försäljning du redan kan göra på din egen site.

Så se Amazon som en möjlighet att driva försäljning utomlands enkelt (men dyrt) och satsa på att bygga upp den egna siten.

Det är ganska få kategorier som erbjuds på amazon.se så det är inte alla branscher som kommer att påverkas heller. Fordon, elektronik, dator, är väl de mest framträdande.  T ex mode som är stort online i Sverige, finns men Amazon är svaga på kläder i trendkänsliga europeiska länder. T ex för NA-KD är tyskland en av de absolut största marknaderna där man säljer via egna siten. TROTS trots att amazon funnits där länge och har 27+% av tyska marnkaden. Samma för Zalando och de andra.

 

Amazon FBA fullfillment

Del 2 Sju frågor du behöver svara på om du vill sälja på Amazon Sverige

Sugen på Amazon.se? Vi går igenom de sju frågor som du behöver besvara innan du ger dig av för att bli  Jeff Bezos nya stjärnsäljare på Svenska Amazon

1. Är du en Merchant eller en vendor?

Dvs ska du sälja till slutkonsument själv, eller säljer du dina varor till Amazon i en B2B transaktion, som sen själva återförsäljer ? Du har som merchant mer kontroll över dina ut-priser, och marknadsföring och lager, medan vendor säljer parti till Amazon som en leverantör som sedan själva prissätter och säljer mot slutkund. Vill du vara merchant är det sellercentral som är din portal och är det vendor så sköter du dina affärer med amazon i deras sk vendor central. Denna information är baserad på merchant.

2. FBA eller FBM?

Fullfillment by amazon, eller fullfillment by merchant? Det är frågan om du vill använda Amazons 3PL tjänst (FBA) eller själv vill hantera lager och logistik. Det kostar givetvis att anlita Amazon för logitisk, men det är också här de har sin styrka. Amazon ställer ganska höga krav på leveranstider så kan du inte själv leva upp till dessa kan det vara en väg framåt att använda FBA.

3. Vilka marknader ska du sälja på?

Amazon finns nu i ett antal länder i europa, usa och asien (japan främst). Är det en sverigelansering som hägrar eller vill du sälja internationellt? Fundera igenom detta, då amazon ger bra möjligheter att nå internationella kunder.

4. Vilka produkter ska du sälja?

Alla produkter passar inte på amazon. De är starka inom t ex hemelektorinik och och fordonsdelar, men svaga inom te x mode i europa. Gör en liten analys och fundera på vilka produkter ni ska starta med.

5. Kopplat till produkterna finns också en kostnadsanalys.

Du betalar förutom de fasta kpstnaderna också en transaktionsavgift till Amazon. Vissa kategorier har en ganska hög avgift upp emot 15-20% är inte omöjligt. Fundera på vilka produkter som du har mariginal att sälja vs vilka produktkategorier som kan vara lönsamma. Det är ganska komplext att räkna ut vad en försäljning kostar på amazon, så det kommer en separat video om just detta snart.

6. Annonsering.

Precis som på alibaba, wish och de andra stora marknadsplatserna kan du köpa dig försäljning det går mha Amazon Advertising att betala för mer exponering. Se hur mycket av försäljningspriset du kan lägga på annonsering på plattformen utöver de övriga amazonavgifterna.

7. Det är lätt att ”backa ut”

så tillvida att du kan lämna amazon på dagen om du ångrar dig. Därför tycker jag att du ska testa, gå in och registrera dig och börja smått. Tänk dock på att all kunddata, alla reviews och all köphistorik osv får du INTE med dig när du lämnar, så har du byggt upp mycket av din verksamhet genom amazon kan det vara väldigt svårt att byta plattform.

Del 3 Vad kostar det att sälja på Amazon Sverige?

Den officiella prislistan från Svenska Amazon. Vad är ”referral fee”? Vilka kategorier är lönsamma? Vilka kategorier har en ”closing fee” och hur mycket tar Svenska Amazon ut från dig när kunden vill ha återbetalning? Vi har svaren, och länk till det officiella prisdokumentet kan du ladda ner längst ned på sidan:

 

Del 4 Skapa konto på Amazon Sverige – steg för steg guide

Så registrerar du dig på amazon seller central

”Är det lättare att komma ut från nordkorea än att få bli komppis med Jeff? ”

Så här gör du för att starta ditt amazonkonto på sellercentral.amazon.com

5 steg för att registrera ett konto

1. ”business information” (om företaget)

Där väljer du vilken marknad du ska sälja på (Sverige) och registrerar ditt företag
Organisationsnummer
Adress
(de kan skicka ett BREV med verifikationskod för att verifiera adressen)
Telefonnummer till kontaktperson (veriifieras med sms)
+namn på kontaktperson

2. ”seller information” om säljaren

Medborgarskap (svensk)
Födelseland
Verifieras med ditt PASS
Födelsedatum
Folkbokföringsadress
Telefonnummer
Om du är firmatecknare
Om du är partner till företaget
(du måste lägga till samtliga delägare)

3. Billing

Creditkort, namn på kortinehavaren. De kostar ca 40dollar i månadsavgift för ”kontot”

4. Store

Namnet på din ”butik”, viklet också är det som kommer visas för köparna på Amazon
Om du har UPC (en sorts streckkod, har du den europeiska EAN så fungerar den i Upc)
Har du rätt att sälja brandade varor, antingen för att du äger varumärket, eller för att du har licens (agent, åf)
Har du inte det, har du varumärkesskydd i de länder du ska sälja?
Osv

5. Verifiering.

Gå igenom all information du angett och kontrollera så det stämmer
Ladda upp en bild av det pass du angett som id,ladda upp ett kontoutdrag (färskt) från den bank ni har konto på, för att verifiera.
Tryck, submit, vänta några veckor. Det kan ta tid. Manuell granskning.

Så nu är du ready to go!

Ladda ner officiella prislistan – Amazon Sverige

Amazon Sverige priser

Frågor om ehandel?

FAQ

Vad kan man sälja på Amazon?

Det finns ett 30-tal kategorier / varugrupper så allt passar inte. Elektronik, bildelar, smink, smycken, böcker är vanligt. Läs noga igenom dokumentationen.

Vad kostar det att sälja på Amazon?

Förutom en månadsavgift på ca 400kr (per marknad), så tillkommer bland annat en ”referral fee” som är olika beroende på vilken kategori samt försäljningspriset. Men räkna på en extra avgift på mellan 7%-20% på försäljningspriset.

Vad är en Amazon Merchant?

Som Merchant på Amazon säljer du direkt till slutkonsumenten. Du sätter pris och sköter (viss) marknadsföring själv, och har mycket mer frihet än en Vendor. Du får oftast också bättre betalt.

Vad är en Amazon Vendor?

Som Vendor på Amazon, säljer du till Amazon som kund. Du har ingen kontakt med slutkonsumenten. Amazon köper in ett parti av dina varor och sätter pris på dem själva och säljer sen vidare till slutkonsument. Du har ingen kontroll.

Vad är skillnaden mellan Amazons FBA och FBM?

Fulfillment By Amazon är Amazons 3PL tjänst. Amazon har lagret åt dig, och plockar, packar och levererar produkterna till slutkonsumentet. Fulfillment By Merchant betyder att du säljer via Amazon, men plockar, packar och distribuerar produkterna själv

Av niklas.helgesson

Dags att sätta igång med ehandel?

Har du frågor om hur det är att jobba med ledande globala e-handelslösningar, i ett grymt team och med supertrevliga kunder? D u kan alltid skicka en öppen ansökan, eller komma in på en kaffe på vårt kontor i Centrala Göteborg.

Veckans tips om ehandel

Veckans tips om ehandel

Varför är e-handel så kul? Lika roligt som det är för oetablerade artister att Spotify kom till, lika roligt är det för både konsumenter och butiker att näthandeln kom till.  Vid första anblick ansåg inte många av de stora artisterna att Spotify’s affärsidé var...

läs mer
99% av Svenskarna läser detta content?

99% av Svenskarna läser detta content?

  Vilken typ av content läser 99% av svenska konsumenter?   Det finns en typ av User Generated Content (UGC), som är otroligt effektivt på att driva sälj och bygga varumärke. Kund-reviews så klart. Enligt en studie av review-företaget Trustpilot (12/2020) så...

läs mer
Top E-Commerce Developers in Sweden

Top E-Commerce Developers in Sweden

eComero AB Receives Clutch 2021 Best E-Commerce Developer Award "A single Google search about e-commerce website developers will show a ton of vendors. You may come across a number of underwhelming agencies that may not give you your money’s worth. It’s important to...

läs mer