7 tips för att sälja online i Corona-tider

Hur påverkar Corona oss i nuläget?

Det är nu helt uppenbart att Covid-19 (Corona) haft dramatisk effekt på försäljningen och kommer innebära stora ekonomiska utmaningar för många företag och medborgare.

Ett affärstänk som tidigare fungerade,  går inte längre i en situation där miljontals kunder nu sitter hemma och väntar ut viruset. Företag inom hospitality/turism har inga bokningar, butiker över hela Sverige har inga, eller mycket få kunder. Utöver detta så har de producerande företagen har problem att producera, eller vågar inte producera inför en osäker framtid.

Hur ska vi hålla oss flytande?

Det är väsentligt att inte fastna i ett gammalt tänk. Vi behöver acceptera att det skett en stor, global och omedelbar förändring. Att världen som vi kände den 2019 inte kommer tillbaka, utan det kommer vara många branscher som nu går igenom ett stålbad som kommer förändras och till och med försvinna. De tjänstemän som idag jobbar hemifrån kommer post-Covid19 att ha insett att det går alldeles utmärkt att ha möte med kund och kollegor via videolänk. Den där veckovisa resan till Stockholm i tjänsten kommer inte längre behövas. Samma sak med butiksnäringen. Att konsumera i butik kommer ha ändrats, när tusentals konsumenter nu under karantän flyttar över sina köpbeteenden till digitala kanaler. Det är idag nästan en veckas leveranstid på matvaror som beställs online, jämfört med nästadagsleverans pre-Covid19.

Hur kommer morgondagen se ut när vi kommit igenom detta?

Det kommer självklart finnas retail och butiker i framtiden, men hur du agerar idag, mid-Covid19, kommer avgöra hur din affär ser ut i framtiden.

Så vad gör vi då?

För er i butiksledet som har märkt ett tapp eller betydande bortfall av kunder gäller det att utöka er service. För er inom hospitality gäller det att öka er räckvidd och anpassa ert erbjudande. Se nedstående tips som en idebank, och plocka de ideer som kan vara användbara i ert case.

1. Hemleverans

Erbjud hemleverans. Hyr en bil, kör med egen bil.  Ta ordrar över telefon, mail, ehandel, och erbjud kostnadsfri utkörning inom några mil från varje butik. Detta gäller i synnerhet restauranger /caféer. Kolla i ditt kundregister /CRM, och maila alla och berätta om att du erbjuder utkörning av lunch, middag, färskt bröd osv. Har du svårt som småföretagare att hinna köra, kontakta taxi/UBER och föreslå ett samarbete, det går säkert att komma överens om ett väldigt förmånligt pris – och berätta att ni hanterar alla försändelser enligt folkhälsomyndighetens råd, samt kan lämna utanför dörren för att undvika kontakt

2. Sälj presentkort

Inkludera extra värde. Erbjud dubbelt upp om du köper presentkort idag – för inlösen detta år. Detta är ett klipp för dig som får in likvid, men också för kunden som kan stödja sina favoritbutiker / verksamheter.

3. Skapa paket

Skapa paket/bundles av lagervaror och ge nya spännande tidsbegränsade kombinationer länk till artikel . ”just nu på köpet – valfria skinnhandskar vid köp av jacka”.

4. Erbjud någon form av cashback

”Handla för 1000kr och få 100kr i presentkort / att handla för nästa gång / kassarabatt.

5. Kontakta kunderna

Sätt dig med ditt kundregister och ring upp dina 20% bästa kunder. De är säkert svultna på mänsklig kontakt, och även om inte alla köper / bokar av dig direkt i telefonsamtalet – så kommer de garanterat komma ihåg att du tänkte på dem under denna tid.

6. Flytta fokus till digitala kanaler

Om du redan har ehandel, pusha för din digitala kanal. Erbjud samma service som i din butik. Försök erbjuda personlig kontakt via chatt, telefon, videolänk. Allt behöver inte vara digitalt så en facebook-grupp eller messenger där du erbjuder kundtjänst som en kortsiktig lösning skulle kunna fungera, kom ihåg att det är många som sitter isolerade och som verkligen är svultna på mänsklig kontakt.  Allt behöver inte vara digitalt, du som inte har ehandel, kan ta emot beställningar via mail, telefon, chat och jobba med papper och penna som orderläggningsverktyg!

7. Utnyttja möjligheten att annonsera digitalt

Just nu är det lågt intresse för att annonsera i sociala medier. Utnyttja det till att för en blygsam budget annonsera i ert lokalområde eller hemstad och berätta för era befintliga och nya kunder att ni nu under Corona har genomfört förändringar – kanske några från listan ovan.

Sist men inte minst!

Publicera information om hur ni jobbar för att följa myndigheters rekommendationer. I mail, på hemsida, facebooksida, i skyltfönstret och så vidare. Att ingen jobbar sjuk, utan all personal som visar symptom är hemma. Att ni följer rekommendationer om hygien, till exempel genom att använda handskar vid kontakt med varor osv. Ange också om ni har ändrade öppettider och nya konktvägar.

Har du frågor om hur du kan ställa om digitalt på kort sikt, eller vill ha hjälp att driva din försäljning via ehandel, kontakta oss. Vi tar en helt kostnadsfri konsultation och lyfter tillsammans fram de möjligheter som finns just nu, och i framtiden.

 

 

 

Av niklas.helgesson

Dags att sätta igång med ehandel?

Har du frågor om hur det är att jobba med ledande globala e-handelslösningar, i ett grymt team och med supertrevliga kunder? D u kan alltid skicka en öppen ansökan, eller komma in på en kaffe på vårt kontor i Centrala Göteborg.

Veckans tips om ehandel

Veckans tips om ehandel

Varför är e-handel så kul? Lika roligt som det är för oetablerade artister att Spotify kom till, lika roligt är det för både konsumenter och butiker att näthandeln kom till.  Vid första anblick ansåg inte många av de stora artisterna att Spotify’s affärsidé var...

läs mer
99% av Svenskarna läser detta content?

99% av Svenskarna läser detta content?

  Vilken typ av content läser 99% av svenska konsumenter?   Det finns en typ av User Generated Content (UGC), som är otroligt effektivt på att driva sälj och bygga varumärke. Kund-reviews så klart. Enligt en studie av review-företaget Trustpilot (12/2020) så...

läs mer
Top E-Commerce Developers in Sweden

Top E-Commerce Developers in Sweden

eComero AB Receives Clutch 2021 Best E-Commerce Developer Award "A single Google search about e-commerce website developers will show a ton of vendors. You may come across a number of underwhelming agencies that may not give you your money’s worth. It’s important to...

läs mer